onsdag 12 juni 2013

Allt du behöver veta om balsammetoden

Balsammetoden använder jag som hårvårdsrutin och har gjort sedan urminnes tider (nja, inte riktigt, men i ett antal år i alla fall) och jag tänkte berätta lite mer djupgående om denna metod då jag förstått att flera är intresserade av att veta mer.

Hur balsammetoden funkar

Balsammetoden, i fortsättningen nämnd som BM, går ut på att slänga sitt pissiga schampo från Sunsilk eller Tigi i soporna där de hör hemma och använda balsam som den enda rengöringsprodukt i håret. Varför? Jo, schampo innehåller en mängd ingredienser som förorenar kropp, miljö och ger dig cancer, hudsjukdomar och annat äckligt. Framförallt så innehåller många schampon och balsam mineraloljor, silikoner, parabener och alkoholer. Något som många idag är medvetna om. Och även hårvårdsproducenterna som ofta marknadsför sina produkter som ”utan mineraloljor” (men som oftast innehåller 10 gånger mer silikoner istället vilket gör lika mycket skada. Men konsumenten tror i alla fall att de gjort ett medvetet och positivt val, heja Loreal liksom!). Saken är den att schampon torkar ut håret, gör det flygigt, livlöst, utan volym och lockigt hår blir platt. Dessutom innehåller schampon tuffa  rengöringsmedel(tensider) som torkar ut hårbotten vilket gör att hårbotten ökar sin produktion av fett, vilket gör att du måste tvätta bort fettet = ond cirkel av hårtvättning varje dag och resultatet blir ett fult hår fullt av produktrester och läskiga ingredienser. Lösningen för detta är BM.

Men, kan balsam göra rent då? Ja, för balsam innehåller också rengörande ingredienser, dock i mycket mindre mängd och mildare ingredienser.


Men, hur gör man då, om man vill börja tvätta håret med balsam? Först köper du ett sk sistaschampo. Det är ett schampo som innehåller SLS/SLES men är fritt från mineraloljor, silikoner och parabener. Sedan köper du ett eller två balsam(lockigt hår behöver oftast två balsam – ett rengörande och ett vårdande. Medan för platt hår räcker det oftast med ett balsam som både rengör och vårdar). Viktigt är att även dina balsam är fria från mineraoljor, silikoner och parabener. Tvätta håret med sistaschampo en gång, skölj ur och upprepa. På så sätt tvättar du bort alla silikon och mineraloljerester du har kvar i håret. Om du vill veta vad ditt hår verkligen har för kvalitet räcker det att tvätta håret så. När håret torkat märker du hur fruktansvärt du misshandlat ditt hår medan producenterna skrattat hela vägen till banken. Nästa tvättning gör du följande: blöt håret, applicera ditt rengörande balsam (om du har två balsam, annars tar du det balsam som både rengör och vårdar) i hårbotten och cirkulera med fingrarna i hela håret. Du behöver mer balsam än du är van vid. När du rengjort på mekanisk väg länge och väl så sköljer du. Rikligt med vatten ska det vara. Du ska skölja håret löjligt länge så allt balsam försvinner. Har du vårdande balsam applicerar du det i hårlängderna och hårtopparna och sköljer ur som vanligt. Du kommer förhoppningsvis märka skillnad direkt.

Bieffekter
Vissa upplever dock att håret blir ännu fetare än vanligt. Detta är en naturlig reaktion, som är övergående, eftersom din hårbotten är van vid att överproducera fett i hårbotten pga det naturliga fettlagret blivit borttvättat av schampon med tensier under flera år. Men håll ut. Hårbotten vänjer sig efter ett tag. Tills hårbotten vant sig: bli bästa vän med en hair bun och/eller använd torrschampon (dust it från schwartskopf om du vill köra på kommersiellt. Annars funkar potatismjöl för blondiner och kakao för brunetter. Pudra över i hårbotten och gnugga).

Frisörschampon borde väl ändå vara bra? Min frisör har ju faktiskt rekommenderat det!
Frsörprodukter innehåller, i de flesta fall, MER silikoner än vanliga produkter pga man som kund ska känna skillnad på hårets kvalitet(eller ja, ytskicket..),därför proppas det i extra mycket silikoner som gör att håret ska se friskt ut på ytan.
Frisörerna har gått utbildning på frisörskolor som är sponsrade av stora hårvårdsföretag som marknadsför och säljer sina produkter till frisörerna. Frisörerna får veta allt om produkterna och märkets framgång och själv massor av  gratisprodukter. Krasst nog så vet frisörerna inte bättre än att lära ut och tips om de produkter de själva fått lära sig om under sin utbildning.

How about hårstyling?
Visst kan du styla håret trots att du börjat med BM. Men även där gäller det att rensa bland produkterna då de bannlysta ingredienserna inte får förekomma i produkterna. Använder du stylingprodukter med ex silikoner och mineraloljor måste du använda ditt sistaschampo igen för att tvätta bort detta. Det funkar bra i enstaka fall, men inte som daglig rutin. Det finns mycket hårstyling bland de vanligaste märken som du kan använda. Själv använder jag vax, mousse, spray, värmeskydd, torrschampo och gele. Jag touperar med en touperingskam och använder värmestänger. Tilläggas bör att jag ej gör detta till vardags och att jag använder hårinpackning regelbundet för en extra boost till håret.

några av mina stylingprodukter ses ovan. Från wella, garnier,loreal och syoss. Inte så science fiction ellerhur? ;)


Bannlysta ingredienser:
SLS/SLES vars fullständiga namn är Sodium Lauryl Sulfate eller Sodium Laureth Sulfate. Kallas ibland för det ”ofarliga” namnet försåpad kokosnöt.
En starkt uttorkande tensid som enligt vissa teorier tränger in i hårets fjällskick och torkar ut inifrån. Torkar ut hårbotten vilket ger ökad fettproduktion. Kan skada foster under graviditet. SLES/SLS gör bland annat att produkten löddrar vilket gör produkter med just dessa tensider populära. Men som ni vet är det inte löddret som rengör, ellerhur?! SLS/SLES står oftast som första ingrediens på schampo vilket innebär att det är den ingrediens som det finns mest av i produkten. Ibland innehåller så mycket som halva flaskan SLS/SLES!!! Ingredienserna är klassade som cancerframkallande.

Silikoner  Slutar ofta på –xane eller -cone
Lägger sig som en hinna ovanför hårstrået vilket gör att håret aldrig blir riktigt rent. Silikoner gör att håret upplevs mjukt, lent och glansigt. Men när det tvättas bort är håret trasigare än vad det var innan. Mycket svårt för naturen att bryta ner och omvandlas ibland till siloxan efter att det passerat avloppet. Siloxan lagras i djurens fettvävnader (och vi äter djuren = vi får i oss siloxan. Fräscht!), är mycket giftigt för vattenlevande organismer och cancerframkallande. Enda sättet att tvätta bort silikoner från håret är med ett silikonfritt schampo som innehåller SLS/SLES


Mineraloljor Mineral Oil, Mineralolja, Petrolatum, Petroleum, Paraffinum Liquidum, Paraffin, Paraffinum, Vaselin, Ozokerit, Polyisobutene, E 905, Isododecane, Isoparaffin
Mineraloljor är billiga och lägger sig som en hinna ovanpå håret vilket gör att näring inte kan komma in i hårstrået. Dessutom täpper det till hårsäckarna så hårtillväxten försvåras. Håret torkar ut och blir livlöst. Mineraloljor används som konserveringsmedel och gör att produkten håller länge. Mineraloljor kan bidra till att man får autoimmuna sjukdomar så som MS och reumatism.  Enda sättet att tvätta bort mineraloljor är med ett schampo utan mineraloljor men med SLS/SLES

Alkoholer Alcohol denat., Denaturated alcohol, Isopropyl alcohol, SD alcohol,Etanol
Vissa alkoholer är bra, ger fukt och näring till håret. Alkoholerna ovan nämnda är uttorkande och bidrar inte med något bra till håret. Lägger sig dock inte som en hinna på håret så du får ta ställning till om du vill använda alkoholer eller inte. Kommer alkoholerna jag nämnt ovan i början av innehållsförteckningen är det vettigt att avstå. Annars kan du använda produkter med alkohol i enstaka fall.

Vill du tvätta håret helt utan kommersiella produkter?
Bikarbonatmetoden 1-3 tsk bikarbonat blandas med vatten och masserar noggrant in i håret och hårbotten. Låt det sitta i håret i några minuter. Antingen blandar man 1-3 tsk bikarbonat i lite vatten så det blir en ”sörja” eller löser upp bikarbonaten helt i vatten och sköljer över håret. Efter några minuters verkan sköljer man håret noggrant. Avsluta gärna med efterbehandling för att neutralisera phbalansen. Efterbehandlingen: 0,5 dl äppelcidervinäger, 5 dl vatten. Doppa håret i eferbehandlingen eller skölj håret med den. Doften av äppelcidervinäger försvinner när håret torkat(annars kan man använda 1tsk citronsaft istället för äppelcidervinäger. Det ger samma effekt)
CBS 1 msk balsam, 0.5-1 tsk bikarbonat. Blanda ingredienserna och späd ut med vatten. Massera hårbotten och låt sitta. Skölj därefter noggrant. Gör efterbehandling (se ovan)
Honungsmetoden några matskedar honung, 1-2 dl vatten. Koka vatten och låt svalna. Rör ner 1-2 msk honung och rör tills smeten löst sig. Häll över håret, massera noggrant, låt verka en stund och skölj noggrant med varmt vatten.
Äggmetoden ägg har använts länge inom hårvård. 1-2 ägg (endast äggvitan om du har fett hår, endast äggulan om du har torrt hår). Skaka i en flaska tillsammans med en skvätt honung. Massera noggrant in i hårbotten. Låt sitta i tio minuter och skölj ur med svalt vatten.


Vill du veta ännu mer tipsar jag om boken Badskumt av Katarina Johansson som finns på pocket,  Facebookgruppen nopoo – vi som tvättar håret utan balsam och hemsidan lockig.se där det finns massor av fakta, ett aktivt forum samt utförlig förteckning på massor av godkända balsam, inpackningar och stylingprodukter.

1 kommentar :