torsdag 13 juni 2013

Ha en sund inställning till din kosthållning

Det är ingen hemlighet att jag förespråkar lchf/paleokost som en livsstil eftersom min kropp mår så mycket bättre av den kosthållningen.
Jag kommer skriva längre om lchf/paleo i ett senare inlägg. Men kortfattat handlar det om att ta bort större delen av kolhydraterna och framförallt allt som är gjort på vitt mjöl och raffinerat socker tex pasta, ris, bröd och alla former av socker. Lowfat-produkter gör dig inte mätt och innehåller ofta socker och vatten till ett högre pris. Därför väljer jag alltid fullfeta produkter där det går(studier om att fullfeta produkter inte är farligt och att lowfat-produkter gör dig sjuk hittar du här). Frukt exkluderas ofta pga det innehåller fruktsocker som höjer blodsockervärdena precis på samma sätt som vitt socker. Jag tycker dock att det inte är något problem att äta frukt sålänge du: 1. inte är överviktig 2. inte har diabetes 3. inte är sockerberoende 4. det inte triggar igång ditt sötsug 5. du inte börjar frossa i frukt. Potatis innehåller enbart snabba kolhydrater och stärkelse varför man brukar avråda folk att äta potatis.

Ha en sund kosthållning står det i rubriken och det är lättare sagt än gjort för många. De vanligaste orsakerna till osund kosthållning och överdrivet sockerintag är om man fastnat i  fikaträsket, småätandet och att unna dig godis när du gjort något bra.
Fikaträsket Ät alltid flera stora mål mat om dagen och håll dig alltid mätt. På så sätt blir du mindre sugen på fika. En kopp kaffe/te med lite kokosolja är faktiskt fika det också. Känner du att du måste ta en fika ”för sällskaps skull” kan du ta med lite rawfood-bollar, nötbars eller annat sockerfritt bakverk att äta och kanske även att bjuda de andra på?
Småätandet Det snabbaste sättet att byta din dåliga vana och ditt sockerberoende är genom att reducera allt socker från din kost. Socker finns i alla former av kolhydrater och stärkelse som pasta, ris, potatis, bröd samt frukt, mjölk och de uppenbara sockerkällorna som godis, kakor, läsk mm. Ät frukost, lunch, middag samt ett eller två mellanmål i form av tex ett kokt ägg, smoothie eller grönsaksstavar. Ändra ditt tankesätt i att du måste tugga på nåt när du kollar på tv/läser en bok. Fredagsmys behöver inte vara samma sak som chips, popkorn och smågodis.
Belöningsätandet  Håll dig alltid helt mätt och sluta belöna dig godsaker! Belöna dig istället med ett hemmaspa, ett nytt klädesplagg eller en massagebehandling.
jag-har-tråkigt-ätandet Vissa anser att det är bättre att bryta din dåliga vana till en bättre vana tex att småäta morotsstavar istället för kakor. Tyvärr kvarstår ju din vana att alltid ha något att tugga på när du har tråkigt vilket gör att du överäter och samtidigt är väldigt understimulerad. Den bästa lösningen är återigen att hålla dig mätt samt sysselsätt dig med något annat än framför tv:n. Ändra ditt tankesätt om att du måste äta för att du inte har något att göra. Hitta på nåt! Laga mat, träna, städa, lek med dina ungar, skaffa dig ett intresse. Måste du tugga på nåt: ta ett tuggummi!
Försök ha en sund inställning till din mat där du tillåter dig att äta dig mätt på bra mat med mycket grönsaker och protein(allt kött, fisk, kyckling, ägg och svamp). Ät när du är hungrig och ät tills du blir mätt. Börjar magen kurra innan lunch så tar du ett nyttigt och mättande mellanmål. Ät när du är hungrig – inte bara för att du är sugen! Samtidigt måste du tillåta dig själv att unna dig (sålänge du inte ska gå ner i vikt eller är sockerberoende). Se då till att UNNA DIG och NJUTA när du väl äter den där kakan, eller vad det nu är. Planera gärna din ”syndarmåltid”  några timmar/dagar i förväg så smakar den godare och gör det lättare att stå emot andra frestelser.

En bra matrutin
En matdag för dig som inte är överviktig utan vill ha en sund inställning till kost och hälsa och ta bort fokus kring kroppsfixering och matfixering bör se ut såhär:
Frukost – proteinrik och mättande. Ägg i alla dess former, smoothies, en banan, yoghurt eller kvarg med bär och frön, bananplättar, färskpressad juice, kaffe/te och massor av vatten.
Lunch – alla slags grönsaker, kött, fisk, kyckling, sås gjord på fullfeta produkter (pga lowfat innehåller mer vatten och dolda sockerarter samt kostar mer för sämre kvalitet. Dessutom mättar fullfeta produkter längre. Och det viktigaste av allt – fett är inte farligt!!), kokosmjölk eller krossade tomater
Middag – samma som lunch
Mellanmål – några kokta ägg, smoothie, en banan, grönsaksstavar, lite nötter, en avocado med keso. Kvarg med frön, kaffe/te med kokosolja. Ta mellanmål enbart om du hinner bli hungrig mellan frukost och lunch, mellan lunch och middag eller mellan middag och läggdags.
Förbered dina måltider så att du vet att du alltid har färdiga måltider på jobbet samt bra införskaffa dig bra basprodukter så du alltid kan slänga ihop något snabbt hemma (en fläskkotlett, kokt broccoli och beasås tar 20 minuter att göra).
Du ska med andra ord äta protein, fett och grönsaker. Vill du inte sluta äta kolhydrater tycker jag du ska byta ut vit pasta, potatis, bröd och ris mot bulgur, matvete, havregryn(ekologiskt pga havre är ett av de mest besprutade livsmedel),shiratakinudlar, sjögräsnudlar och lchf-bröd. Fullkornspasta går bort då det är lika dåligt som vanlig vit pasta, smakar illa gör det också!

Det är inte farligt att äta sig mätt och det är inte farligt att vara hungrig.


Till sist: Det finns så mycket i livet att vara glad över och fokusera på än viktångest, kroppsångest och matångest. Fokusera på dina nära och kära, dina intressen, dina drömmar, ditt jobb och din lycka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar